I dag väntas domen i jaktbrottshärva

Publicerad

Åtta rovdjur fångades och dödades, varav flera plågades ihjäl. Åklagaren har yrkat på långa fängelsestraff för fyra av de fem männen som står åtalade för brotten.

I dag väntas domen i den så kallade ”jakthärvan” som har beskrivits som ett av de största jaktbrottsmålen som varit uppe i rätten.

I slutet av förra sommaren grep polisen fem män i åldrarna 37 till 73 år misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur. Totalt handlar det om fyra björnar, tre lodjur och en järv som männen misstänks ha dödat.

Härvan omfattar bland annat grova jaktbrott, grova vapenbrott och grovt jakthäleri.

Den fyra dagar långa rättegången i Luleå tingsrätt avslutades den 19 oktober.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år. Samtliga av de åtalade männen nekar till brott.

Fakta: Jakt på rovdjur

Visa

Det finns fyra stora rovdjur i Sverige: björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller landets länsstyrelser har gett sitt godkännande till licens- eller skyddsjakt.

Reglerna bestämmer när jakten får bedrivas, om åtel får läggas ut för att locka till sig djuren, och hur många hundar som får användas.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Maxstraffet för jaktbrott är fyra år.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet