I den här ordningen byggs nya Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Från byggkaos till idyll. Det är vad Gällivareborna som rör sig i centrum får räkna med de närmaste åren. Det här är vad som kommer att hända.

Redan idag pågår full byggaktivitet i centrum. Bygget av det nya Kunskapshuset har redan kommit en bra bit på väg. För att det bygget skulle kunna bli av har man fått riva ungdomsgården Stacken och flyttat en grillkiosk ett par kvarter.

Tidpunkterna

Här är några hållpunkter i centrumbygget i övrigt.

2019: Rivningen av kvarteret Gojan (eller Arcaden eller Tempohuset i folkmun) inleds. Fortfarande pågår dock förhandlingar med hyresgäster i huset som inte är nöjda med föreslagna ersättningslokaler. Rivningen är en förutsättning för byggstarten av det nya multiaktivitetshuset i kvarteret med arenor för idrott, äventyrsbad, bio, bibliotek och musik. Under året dras också fjärrvärme om efter Storgatan och bidrar till byggstöket.

2020: Vassara torg grävs upp för bygget av ett underjordiskt parkeringsgarage. Senare under året invigs Kunskapshuset.

2021: Parkeringsgaraget är klart och direkt efter det inleds bygget av det nya torget som ska ligga ovanpå.

2022: Nya Vassara torg och multiaktivitetshuset invigs.

I klippet sammanfattar projektledaren Torbjörn Tuoremaa byggaktiviteterna på mindre än en minut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gällivare nya centrum

Mer i ämnet