Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Ingen oro för mässlingsutbrott i Norrbotten

Publicerad

Under onsdagen kom rapporter om en befarad spridning av mässling i Örnsköldsvik efter att en person boende i Göteborg besökt kommunen. Men i Norrbotten ser man inga tendenser på att det finns orsak för oro.

Under onsdagen kom rapporter att mässlingsutbrottet i Västsverige hade spridit sig norrut efter att en kvinna från området insjuknat när hon tillfälligt besökt Örnsköldsvik. Men på smittskyddsenheten vid Sunderby sjukhus kan man meddela att det verkar vara lugnt på den fronten i nuläget.

–Vi har varken fått in några fall eller misstänkta fall av mässling, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.

Minimal risk

Enligt Jonas Hansson är risken för att smittas ute i samhället minimal.

–Det ska vara att man kommer i kontakt med någon person som är smittad och själv inte är vaccinerad på till exempel en vårdinrättning. Sedan är ju de flesta vaccinerade. säger han.

Sedan 1982 ingår vaccination mot mässling i barnvaccinationsprogrammet och det är bara ett fåtal som väljer att inte vaccinera sina barn.

–Det är uppemot 98 procent som är vaccinerade. Har man haft mässling som barn är man dessutom immun, säger Jonas Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer