Foto: Claudio Bresciani, TT

Mässlingsutbrottet i Västsverige kan ha spridits till Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Mässlingsutbrottet i Västsverige kan ha spridits norrut. En kvinna från området har insjuknat när hon var på tillfälligt besök i Örnsköldsvik. En av de personer kvinnan varit i kontakt med under besöket har erbjudits vaccinering, men än är inte faran över.

Kvinnan arbetar inom sjukvården och har troligen smittats vid utbrottet på västkusten. Hon är bosatt i Västsverige och träffade ett 20-tal personer i Örnsköldsvik under julhelgen.

Inget tyder hittills på att någon av dem smittats – men risken är inte över. Inkubationstiden är 7 till 18 dygn vilket innebär att insjuknandet kan ske fram till 13 januari.

”Räcker om man befinner sig i samma rum”

Mässling är en väldigt smittsam sjukdom och kan därför spridas snabbt.

– Smittan är luftburen och den som inte vaccinerats eller inte har haft sjukdomen är i farozonen. Det räcker om man befinner sig i samma rum, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Samtliga som kvinnan träffat i Örnsköldsvik har antingen haft sjukdomen eller har nu vaccinerats. En person som är född på 70-talet och som fått bara en vaccindos har erbjudits en andra dos.

Åk inte till sjukhus vid misstanke

Om man misstänker att man har mässling ska man inte åka till sjukhus, på grund av smittorisken. För att inte utsätta andra för risken ska man istället ta kontakt med sjukvårdsupplysningen, det vill säga ringa 1177.

De flesta svenskar som är födda efter 1982 har fått två doser vaccin och är därmed bortom fara.

Andra, som barn under 18 månader, ovaccinerade eller som bara fått en dos vaccin löper större risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet