Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare och Miljöpartiets ordförande Anders Bältsjö om de olika debattklimaten i Malmfälten i videon ovan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ingen vill fronta Miljöpartiet i Kiruna – ordförande: ”Känns hotfullt att vara politiker”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

I Gällivare är ett av kommunalråden miljöpartist. Men i Kiruna vill ingen ens stå på Miljöpartiets lista för kommunvalet – trots engagerade medlemmar.

Som orsak anges det hotfulla debattklimatet på sociala medier.

SVT har gjort en kartläggning över de politiska partiernas vita fläckar i Norrbotten. Endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har representation i alla 14 kommuner, övriga partier har kommuner där man inte ställer upp i valet till kommunfullmäktige.

I Kiruna är det första gången som Miljöpartiet inte ställer upp på många år. I valet 2018 fick partiet inte plats i kommunfullmäktige och den här gången blir det ingen lista.

”Inga hot när jag träffar folk fysiskt”

Enligt Anders Bältsjö, som är ordförande för partiet lokalt, handlar det om en rädsla och en ovilja bland medlemmarna att representera partiet utåt. Han säger att det handlar om ett allmänt hårt debattklimat och hotfulla kommentarer, framför allt på sociala medier.

– Jag får inte några hot när jag träffar folk fysiskt, men i mina sociala medier får jag meddelanden om vad jag håller på med och att vi är dumma, säger han.

Röjer framgång i grannkommunen

Tolv mil söderut, i Gällivare, har Miljöpartiet firat stora framgångar i de två senaste valen. I kommunvalet 2014 gick partiet från någon enstaka procent till nästan tio procent.

2018 gick man fram ytterligare något och förstanamnet Henrik Ölvebo (MP) fick tillträda posten som ett av tre kommunalråd.

Hör Henrik Ölvebos och MP:s ordförande Anders Bältsjö tankar kring de olika debattklimaten i Malmfälten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet