K3:s ordförande Lena Unneberg medger att det är svårt att behålla de unga medlemmarna när man inte kan erbjuda vinterklättring. Foto: Thommy Johansson/SVT.

Klätterklubben har tappat fler än hälften av medlemmarna sedan Tarfalahallens ras

Publicerad

Kiruna klätterklubb K3 är en av föreningarna som har drabbats hårt när Tarfalahallens tak och väggar rasade ihop i mars.

Sedan raset har klubben varit utan en klättervägg och det betyder att man inte kan bedriva någon verksamhet inför kommande vintersäsong.

Tak och väggar på Tarfalahallen i Kiruna rasade ner i mars och, sex månader senare står ruinerna efter raset fortfarande kvar på platsen. Statens Haverikommission har undersökt orsaken till raset och en preliminär rapport visar att takkonstruktionen på Tarfallahallen var instabil och troligen var det orsaken till att taket rasade in.

Ingen ny hall inför vintersäsongen

Det är friidrottsföreningen Nedre Soppero IK, fotbollsföreningen Kiruna FF och Kiruna klätterklubb K3 som drabbades hårdast av att Tarfalahallens tak och väggar rasade ihop. Klätterklubben har inte någonstans att vara och en ersättningslokal kommer troligen inte att finnas inför vintersäsongen då verksamheten bedrivs inomhus.

Takraset i Tarfalahallen

Stora intresset kan svalna

När klätterväggen invigdes 2015 var klubben en liten förening med endast 20 medlemmar men på kort tid gick medlemsökningen snabbt upp till 470 medlemmar. Nu befarar man att intresset för klättring minskar och att klubben tappar medlemmar när det inte finns någon klättervägg att klättra på inför vintern.

Hör i videon ovan vad ordförande Lena Unneberg säger om läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Tarfalahallen

Mer i ämnet