Insatsen i Kalix – polis har upprättat anmälan om främjande av flykt och grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen och natten har en stor polisinsats pågått i Kalix, efter ett misstänkt fritagningsförsök på ungdomshemmet i Kalix.

Nu har polisen upprättat en anmälan om främjande av flykt och grovt vapenbrott.

Det var under fredagen som man upptäckte ett uppklippt hål i stängslet på ungdomshemmet i Kalix. Vittnen ska ha sett maskerade män i en bil med någon typ av vapenliknande föremål.

– Vi arbetar utifrån tesen att man försöker frita någon som bor på hemmet, sade polisens vakthavande befäl David Levy sent på fredagskvällen till TT.

Enligt NSD låste personalen in sig på hemmet när polisen genomsökte byggnaden.

Under kvällen och natten har en stor polisinsats pågått i Kalix, men polishundar och polishelikopter, i jakt på de misstänkta männen.

Misstänkta på fri fot

Under gårdagen rubricerades händelsen som olaga intrång, vilket nu alltså ändrats. På lördagsmorgonen hade ingen misstänkt person frihetsberövats.

– Insatsen pågår inte längre, men vi har kvar någon patrull i området, säger Åsa Mjörndahl, polisens presstalesperson i region nord.

Ingen skottlossning har skett enligt polisen och ingen person har fritagits på hemmet.

Ungdomshemmet drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Anstalten tar emot icke-skolpliktiga pojkar från 16 år och uppåt med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

Andra fritagningsförsöket på samma hem

Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, säger att personalens skiftbyte under fredagskvällen vid 20-tiden genomfördes som vanligt trots polisinsatsen.

– I stort sett är verksamheten på avdelningen normal, säger Hell Fröding.

I augusti avvärjde polisen ett fritagningsförsök vid ungdomshemmet, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen vill gärna ha tips från allmänheten.

– Har allmänheten gjort några avvikande iakttagelser på personer eller fordon vill vi att de kontaktar polisen, säger Marie Andersson på polisens ledningscentral till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.