• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har intervjuat mer än 20 personer” – så har regionen gått vidare efter spermieskandalen i Norrbotten, det första kända fallet i Sverige. Foto: SVT

Inseminationsskandalen i Norrbotten: ”Ett 20-tal har kontaktat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det blev känt att en läkare i Norrbotten använt sin egen sperma har ett 20-tal personer – som tror sig också vara drabbade – kontaktat regionen.

– Det viktigaste är att vi får svar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall.

Efter att Uppdrag Granskning avslöjat att en läkare i Norrbotten använt sin egen sperma vid inseminationer startade regionen upp ett kontaktcenter för berörda.

För att lära av det inträffade pågår dessutom en händelseanalys. Regionen har intervjuat personer som skulle kunna vara berörda och personer som arbetat inom sjukvården under tidsspannet för inseminationerna.

Den svenska spermieskandalen

– Ett tjugotal har i alla fall tagit kontakt. Det är också några som har kontaktat oss och funderat på att ta dna-test och dem har vi ju inte svar på, säger Pia Näsvall.

”Har berättat sin bild av det här”

Även läkaren, som redan bekräftats vara biologisk far till sju personer, har intervjuats.

– Han har berättat sin bild av det här och det får vi ta med oss i analysen.

Målsättning är att händelseanalysen ska vara färdigställd innan sommaren, men regionen uppmanar fortsatt folk som tror sig vara berörda att kontakta utredningscentret.

I klippet berättar Näsvall om vad regionen har för förhoppningar på att åstadkomma med händelseanalysen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet