En anställd på Johannisbergs ungdomshem i Kalix misshandlades grovt av två intagna som nu fått sin dom. Foto: SVT

Intagna på ungdomshem i Kalix misshandlade anställd grovt – döms

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män intagna på Johannisbergs ungdomshem i Kalix misshandlade tillsammans en behandingsassistent som skulle vakta dem. De döms nu av Haparanda tingsrätt för grovt våld mot tjänsteman och grovt olaga tvång.

Händelsen inträffade utomhus en januarieftermiddag när behandingsassistenten skulle hämta de intagna från skolan för att följa dem tillbaka till deras avdelning på Johannisberg.

Tvingades öppna grinden

Enligt domen ska de två intagna ha greppat behandlingsassistenten och utdelat upprepade slag samt sparkar mot hans hans huvud och kropp. En del av våldet skedde när behandingsassistenten låg på marken.

De hotade honom också med att de hade kniv och gjorde utfall med en kniv eller knivliknande föremål. De intagna tvingade behandlingsassistenten att öppna grinden så att de kunde ta sig ut.

Skadades

Behandlingsassistenten drabbades av en del skador och började blöda, fick smärta, skrubbsår, svullnader, underhudsblödningar och en slemhinneskada i näsan.

Efter en stund på rymmen kunde de två unga männen föras tillbaka till Johannisbergs ungdomshem.

Påföljden för de intagna blir sluten ungdomsvård i ytterligare fyra månader. De ska också tillsammans betala ett skadestånd till behandlingsassistenten på 22 700 kronor samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer