Foto: SVT

Irmelis finska surbröd

Uppdaterad
Publicerad

Irmeli Isokoski från Kolari bjuder på två av sina brödrecept, ett utan degrot och ett med degrot.

Gammaldags finskt surdegsbröd utan ”degrot”

1 l vatten

Gränsland

1 msk salt

20 g jäst

2,5 l rågmjöl

Lös jästen i ljummet vatten i en rymlig bunke, tillsätt salt och hälften av mjölet. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.

Tillsätter resten av rågmjölet och knåda degen ordentligt. Låt degen jäsa igen i 12-14 timmar.

Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut antingen tre limpor eller brödkakor med hål i. Låt jäsa i 2-3 timmar tills ytan börjar spricka.

Grädda limporna i 225 grader i cirka 50 min-1 h, brödkakor i ca 25 minuter. Slå av värmen i ugnen och låt bröden vara kvar i cirka en halvtimme i ugnen.

Ta ut bröden och täck dem med en bakduk eller sätt bröden i plastpåsar.

Mjukt finskt surbröd med degrot

Degrot:

300 g rågbröd (den mjuka delen)

1 l ljummet vatten

0,5 l rågmjöl

1 tsk jäst

Lös brödsmulorna i vatten, tillsätt jäst och rågmjöl och knåda till en slät deg. Låt roten jäsa i cirka 20 timmar.

Tillsätt:

0,5 l vetemjöl

1 msk salt

1,5 l rågmjöl

1 msk kummin

50 g jäst

Knåda alla ingredienser in i degroten. Låt jäsa tills degen är dubbelt så stor.

Baka ut till antingen limpor eller brödkakor med hål i. Låt jäsa i en halv timme.

Pensla bröden med smör innan gräddning och en gång till under gräddningen.

Grädda i 175 grader, limporna i ca 50 min. och brödkakorna i ca 25-30 min. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gränsland

Mer i ämnet