Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skuggan av det världskända ishotellet i Jukkasjärvi har tyskar i Arvidsjaur i tio år byggt upp ett ”iglootel” för att locka turister och arrangera event. I klippet får du en guidning av platschefen Andrea Fritsche. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Ishotell lockar tyskar till Arvidsjaur – ser sig som ”lillasyster” till Jukkasjärvi

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av det världskända ishotellet i Jukkasjärvi har tyskar i Arvidsjaur i tio år byggt upp ett ”iglootel” för att locka turister och arrangera event. Men de ser sig inte som en fiende till ishotellet i Jukkasjärvi.

– Vi har en annan målgrupp. Vi riktar oss främst till nederländska och tyska turister, säger platschefen Andrea Fritsche.

Ishotellet i Arvidsjaur har de senaste tio åren byggts upp på olika platser i Arvidsjaurs kommun. Men de senaste två åren har det byggts upp i de centrala delarna.

60 personer, främst tyskar, arbetar nu frenetiskt för att få det redo till säsongsstart i mitten av januari. Bland annat har tyska designstudenter flugits in för att sköta utsmyckningen.

Turismen blomstrar i Arvidsjaur

Till Arvidsjaur kommer varje år tusentals tyska turister. Nyligen öppnade ännu ett direktflyg från en tysk storstad. I år väntas flygplatsen slå passagerarrekord med 70 000 passagerare.

I klippet får du följa med in i ishotellet och höra platschefen Andrea Fritsche.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.