Ja, Barents center blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun erkänner nu att hyreskostnaden för en skola och en arena i Barents center blir dyrare än vad som tidigare sagts på grund av indexuppräkningen.

Enligt kommunens beräkning handlar det i snitt om 22 och inte 17 miljoner kronor per år i 25 år.

Haparanda kommun kallade i dag till presskonferens efter Nordnytts avslöjande att ett av Mikael Fahlander-sfärens bolag Concent i ett hemligt dokument hävdar att värdet av hyresavtalet är mer än 700 miljoner kronor på 25 år.

Barentscenter i Haparanda

Alltså i snitt 28 miljoner kronor per år och avsevärt mer än de 17 miljoner kronor per år som kommunen tidigare gått ut med.

– Vi vill inte kommentera det interna dokument som Nordnytt tagit del av. Vi säger bara att det är fel siffra. Enligt vår egen beräkning av konsumentprisindex handlar det snarare om en snittkostnad på 22 miljoner kronor per år på 25 år, säger kommunalrådet Gunnel Simu (S).

Egen majoritet i fara

Hon passade också på att döma ut moderaten Åsa Hansson på Seskarö som hon menar går ut med lögner och försöker sabotera processen.

– Det verkar som om det är politisk kris för socialdemokraterna i Haparanda efter uppgifterna från Fahlanders bolag. Jag menar att antingen har kommunen fört väljarna bakom ljuset eller så har kommunen blivit förd bakom ljuset och jag vet inte vad som är värst, säger hon.

Centerns gruppledare Per-Arne Kerttu känner också socialdemokraternas oro inför valet.

– Förhoppningsvis kommer de att förlora sin egen majoritet på grund av detta och det vore bra för kommunen. Det är aldrig bra om ett parti har egen majoritet., säger han.

Slagträ i debatten

Gunnel Simu erkänner också att kommunen kunde ha varit mer tydlig om hyreskontraktet med Barents center.

– Kanske har vi uttryckt oss slarvigt om hyresavtalet. Vi börjar med 17 miljoner kronor per år och sedan ökar kostnaden med index, men jag hoppas att väljarna ska förstå att det handlar om nya jobb och utveckling i Haparanda. Vad har oppositionen gjort mer än gnällt? De har en ganska tom portfölj.

Concents talesman David Lehto bekräftar formuleringen i bolagets dokument.

– Vi säger att värdet på avtalen är mer än 700 miljoner kronor. En fastighet är inte värd noll kronor även om avtalen med Haparanda stad inte skulle förlängas. Avtalen med Haparanda kommun är offentliga, men vi är ett privat bolag och vi vill inte vara ett slagträ i en politisk debatt. Vänligen respektera detta, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet