• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, tror att det i framtiden kan bli fler skyddsstopp på skolor i Sverige. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Lärarnas riksförbund efter skyddsstoppet: Kan bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsstoppet på Nya Raketskolan i Kiruna är en ovanlig åtgärd i Sverige, men som knappast kommer att vara en engångsföreteelse.

– Jag ser det inte som otroligt att det kommer att hända igen, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021-2022 saknas 22 500 behöriga lärare i grundskolan i Sverige. Siffran har varit ungefär densamma i många år – prognoserna för framtiden ser inte mycket ljusare ut.

– Lärarbristen är stor och lärarkåren är dessutom ojämnt fördelad. På vissa håll är det en jättestor brist och på andra håll ser det bättre ut, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Befarar fler skyddsstopp på skolor

När det gäller lärarsituationen finns risken att det uppstår ett cirkelgående problem. Bristen på behöriga kollegor blir ett arbetsmiljöproblem, som i sin tur gör det svårare att rekrytera nya lärare för att avhjälpa problemet.

– När lärare söker jobb frågar de naturligtvis om lön och kanske vilka arbetsuppgifter som ska ingå. Men man frågar faktiskt också hur många legitimerade kollegor man får. Här måste vi ta ett nationellt ansvar och se till att lärare får förutsättningar att göra sitt jobb.

Viktigt signalvärde

Åsa Fahlén befarar att man kommer att se fler skyddsstopp på skolorna i Sverige och ser ett viktigt signalvärde i det som händer på Raketskolan i Kiruna.

– Jag tycker att det är jättebra att lärarna och skolan signalerar att här handlar det inte bara om att ta hand om barnen under dagen. Här krävs lärare som kan bedriva utbildning, och när man inte kan göra det måste man dra i handbromsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet