Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: SVT

Nya Raketskolan fortsatt stängd – men lärare erbjuder sig att hoppa in

Uppdaterad
Publicerad

Nya Raketskolan i Kiruna kommer fortsatt att vara stängd under måndagen men under helgen har flera lärare hört och erbjudit sina tjänster.

– Folk vill hjälpa till, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Det var i torsdags kväll som Nya Raketskolan med 200 elever stängdes efter att huvudskyddsombudet beslutat om skyddsstopp. Anledningen är en kraftig underbemanning där bara 2 lärare är behöriga vilket påverkat lärarnas hälsa.

Lärare vittnar om fysisk och psykisk utmattning och hur de undviker att gå på toaletten för att hinna med.

– Vi har bara två behöriga lärare just nu och jag behöver fem till. Beslutet om skyddsstopp har tagits emot väl av personalen, sa rektorn Wiwi Aronsson i torsdags.

Bostäder behöver lösas

Under helgen har rekryteringen fortsatt och skolchefen berättar att de har blivit kontaktade av lärare från orten och pensionärer men även personer andra delar av Sverige.

– Vi har frivilliga men de bor inte här och då har vi bostadsfrågan. Vi verkar ha fått möjlighet att få loss bostäder också, säger Viktoria Björklund.

Hur har ni löst bostäder?

– Det är personer som erbjudit att hyra ut privat men sen verkar det också som att det finns andra fastighetsägare – och det är oerhört tacksamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.