Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk.

Utvisningshotad: ”Jag har fått nytt hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolen har idag beslutat att pröva överklagandet från utvisningshotade pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk.

– Jag fick veta det för en timme sedan och jag är förstås lycklig, för det här innebär att det finns hopp för mig att få stanna, säger Danyar Mohammed.

Han har bott i Jokkmokk i åtta år och arbetar som pizzabagare. I december förra året arrangerades en manifestation i Jokkmokk för att han ska få stanna i Sverige.

Pizzabagaren i Jokkmokk

– Jag älskar mitt arbete och jag älskar Jokkmokk. Här vill jag gärna stanna och öppna en egen restaurang, säger Danyar Mohammed.

Anledningen till utvisningshotet är att han under en period fick 460 kronor för lite i månadslön. Hans arbetsgivare hade missat att höja lönen när kollektivavtalet ändrades. Ett misstag som senare rättades till.

”Beslut påverka många andra”

Migrationsöverdomstolen ska nu ta ställning till om förlängning av arbetstillstånd kan beviljas när lönen under en period varit högre än försörjningskravet men understigit kollektivavtalsenlig lön.

– Det är bra att vi nu ska få ett svar från högsta instans på frågan om människor som arbetar och försörjer sig själva ska kunna utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. Avgörandet kan få betydelse för hundratals arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning i liknande situationer. Det kommer också vara viktigt för många företag, som är beroende av att kunna rekrytera från utlandet, säger Fredrik Bergman, chefsjurist vid Centrum för rättvisasom tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är ombud för Danyar Mohammed.

”Danyar blev förvånad”

Migrationsöverdomstolen har bestämt att följande prejudikatfråga ska prövas i målet: ”Fråga om förlängning av arbetstillstånd kan beviljas när lönen under en period varit högre än försörjningskravet men understigit kollektivavtalsenlig lön.”

– Jag trodde aldrig att man kunde bli utvisad ur Sverige på grund av ett misstag på 460 kronor, säger Danyar Mohammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pizzabagaren i Jokkmokk

Mer i ämnet