Jägarförbundet åkte i februari ut på en egen helikopterfärd för att syna samebyn Girjas skäl för avlyst jakt. Foto: SVT

Jägarförbundets renspaningar blir polisärende

Uppdaterad
Publicerad

I vintras gjorde Svenska jägarförbundet egna spaningar av renhjordar för att undersöka om det fanns skäl för länsstyrelsens jaktavlysning. Nu vill polisen ta del av SVT:s material från händelsen.

Det var i februari som debatten om avlysningar blommade upp sedan Girjas sameby fått ett område avlyst för jakt för att ge renarna betesro. Svenska Jägareförbunde valde att göra en egen undersökning av det aktuella området och erbjöd SVT att skicka med en reporter.

Jägareförbundet drog slutsatsen att det fanns få renar i området, något som motsades av Girjas representanter som gjorde en egen flygning dagen efter.

”All störning av renar är av ondo”

Direkt efter händelsen gjorde Girjas sameby en polisanmälan mot Jägareförbundet för störande av betesron.

– Polisutredningen får visa om man har kommit för nära renarna. Men vi anser principiellt att all störning av renarna är av ondo, säger Matti Berg, ordförande i samebyn.

Det är i det avseendet som SVT:s filmmaterial kan komma att användas som bevismaterial. SVT har lämnat ut det sända inslaget till polisutredningen, men av princip lämnas aldrig råmaterial ut.

Polisen är i övrigt förtegen om utredningen.

– Jag kan bara bekräfta att det pågår en förundersökning och att vi håller på att samla in fakta, säger förundersökningsledaren Eva Sjöström.

”Allas rätt att göra polisanmälan”

Jaktvårdskonsulenten Hans Geibrink menar att Jägarförbundet inte bröt mot några regler då piloten höll sig ovanför lägsta tillåtna flyghöjd.

– Det är ju allas rätt att göra en polisanmälan och få saken rättsligt prövad. Vi kan inte ha några synpunkter på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.