Foto: Bilder från polisens förundersökning

Jaktbrottshärvan: Vem tog bilderna?

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret hävdar att det inte finns några bevis för att den åtalade huvudmannen skulle ha tagit bilder på dödade rovdjur med sin telefon. Åklagaren hävdar att beslagtagna bilderna är originalbilder tagna av den åtalade mannen och att det binder honom till de grova jaktbrotten.

Beslagtagna bilder på dödade björnar och lodjur ur den så kallade huvudmisstänktes mobiltelefoner har hamnat i centrum för förmiddagens rättegång. Frågan är vilka slutsatser man kan dra från informationen, den så kallade exif-datan, som finns lagrad i bilderna. Vet man till exempel att bilderna på dödade rovdjur är tagna med mobilen av just mannen som står åtalad för att illegalt dödat sex rovdjur? Eller kan bilderna ha skickats till hans mobil eller lagrats någon annanstans ifrån?

”Bilderna är orginalbilder”

Åklagaren hävdar att exif-informationen visar var bilderna tagits och när. Åklagare Åse Schoultz hade kallat tre vittnen, en operativ analytiker och två IT-forensiker från polisen i Umeå, för att berätta om informationen som fanns lagrad i de beslagtagna bilder.

Illegal rovdjursjakt

– Jag påstår att bilderna är originalbilder tagna av mannen som använder mobilen, säger åklagare Åse Schoultz. 

Inget samband mellan att fota och döda ett djur

Men enligt försvaret kan någon närstående person till den åtalade mannen ha skickat bilderna till honom.

– Det finns inget som visar att bilderna är tagna med min klients telefon. Och målet handlar inte om olaglig fotografering. Det finns inget som säger att den som fotat ett djur skulle ha dödat det, säger advokaten Jonas Westerlund.

Frågan i dag har alltså handlat om hur mycket pålitlig information man kan få ur mobiltelefoners så kallade exif-data. Enligt försvaret är det väldigt litet.

– Åtalet saknar information om hur djuren har dött, var de har dödats, hur de har dödats om de har dödats och vem som har gjort det.

Den misstänkta mannens advokat hade också kallat ett vittne som är en systemutvecklare. Mannen berättade i rättegången att han hade lyckats spara ner bilder via mobilens webbläsare och bilderna hade enligt mannen hamnat i samma mapp i mobilens filsystem där bilder tagna med mobiltelefonen också hamnar. Försvaret menar att rovdjursbilderna kan vara hämtade från nätet eller skickade via epost.

Gemensam för samebyn

Försvaret har tidigare sagt att de beslagtagna mobilerna med rovdjursbilder kan ha används av flera personer eftersom utrustningen är gemensam i den aktuella samebyn.

Åklagaren vill visa att den åtalade mannen är skyldig genom att samköra GPS-data från sändare som funnits vid husrannsakan tillsammans med bilderna ur den åtalade mannens mobil. Åklagaren menar att det är huvudmannen som använt mobilen under tiden djuren har dödats. 

– Under tiden avlyssningen pågick, cirka två månader, så användes mobilen endast av honom och det handlade om cirka 2000 samtal under den tiden, säger åklagare Åse Schoultz.

Nekar till vapenbrott

Både huvudmannen och hans pappa nekar till grova vapenbrott. Båda männen hävdar att de hittat de olagliga vapnen. Pappan berättade i dag att han råkat hitta vapnen i en svart sopsäck i skogen mellan Boden och Harads.

Han berättade att han tog vapnen med sig hem för att senare ta tag i problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet