Pajalas kommunalråd, Jan Larsson (S), konstaterar att kommunen måste spara mer.

Kommunalrådet: ”Vi måste spara mer”

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun måste spara sex och en halv miljon kronor extra på grund av att 2016 års bokslut har gjorts om.

”Det blir tufft, men vi har tre år på oss”, säger kommunalrådet Jan Larsson (S).

Pajala kommuns årsredovisning för förra året var olaglig och vilseledande, enligt förvaltningsrätten och därmed gick domstolen på kristdemokraten Leif Gramners linje.

Fonderade pengar

Enkelt uttryckt så handlar det om att kommunen fonderade pengar på sidan om för framtida behov inom driften.

Det var insatser för ett bättre VA-nät, för bättre skolskjutsar, för ett nytt näringlivskontor med landsbygdsutredare och för trygghetsboenden.

Därför angavs 2016 års resultat till plus 9,5 miljoner kronor, men i själva verket var överskottet tre gånger så stort, 27,7 miljoner kronor.

Men Leif Gramners överklagan förändrade allt och i dag var det extra fullmäktige om bokslutet för 2016.

– Vi har gjort om och gjort rätt, enligt förvaltningsrättens dom. Men problemet är att vi har redan använt oss av en del av de fonderade pengarna i driften och det måste vi återställa inom tre år, säger kommunalrådet Jan Larsson (S).

Måste spara mer

Enligt kommunledningen har ungefär 6,5 miljoner kronor redan använts i olika projekt, men det är stopp för det nu.

– Vi måste dessutom spara mer för att få igen de pengarna, men vi vet inte vad vi ska göra ännu. Vi kan inte göra de åtgärder vi hade tänkt, det är helt klart. Det här innebär också att det blir mycket mer minus för kommunen under 2017, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.