Vad är vanligaste orsaken till att ett tåg spårar ur? Kan man förhindra en sådan här olycka? Hör järnvägsexperten om tågolyckan i Gällivare. Foto: SVT, LKAB

Tre frågor om tågurspårningen utanför Gällivare – experten reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen spårade 38 vagnar från ett 8 000 ton tungt järnmalmståg ur på Malmbanan utanför Gällivare. Vad är de vanligaste orsakerna att ett tåg spårar ur? SVT ställde frågan till Sebastian Stichel, professor i järnvägsteknik.

– Det kan vara något med själva tåget, eller spåret, till exempel ett axelbrott, eller att ett av hjulen har gått av. Om hjulen eller rälerna är slitna kan tåget också teoretiskt sett spåra ur, säger han.

Malmbanan har drygt 100 år på nacken, men Sebastian Stichel menar att den är uppgraderad och anpassad för tung tågtrafik och att banans ålder inte ska ha påverkat urspårningen.

– Även om det inte är det senaste spåret så är det absolut anpassat efter tågen som går där, säger han.

Kan man förhindra att en sådan här olycka inträffar? Hör vad Sebastian Stichel säger i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.