Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du justitieminister Gunnar Strömmer om kraven på  en lagändring efter det misstänkta mordet på en 8-årig pojke i Luleå. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Justitieministern om lagförändring efter mordet på 8-åriga Tintin i Luleå

Publicerad

Att en pappa misstänks för mordet på en 8-årig pojke i Luleå har väckt starka känslor och lett till ett upprop om lagändring för att skydda barnen. Ett krav är att barn ska ha rätt till ombud vid vårdnadstvister.

– Jag säger inte nej, men det måste utredas noggrant, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), som under onsdagen är på besök i Luleå.

Det var 8 januari som polisen larmades om att sonen inte överlämnats till mamman igen efter umgänge med pappan. I bostaden hittades pojken avliden och pappan är häktad misstänkt för mord. Ett motiv som utreds just nu är en vårdnadstvist som pågått nästan hela pojkens liv. Vid tiden för pojkens död hade pappan rätt till umgänge i två timmar varannan helg trots larm från polisen, socialtjänsten, skolan och anhöriga.

– Det är en mycket tragiskt händelse som akutaliserar behovet av att på olika sätt stärka barns behov i en rättsprocess, säger Gunnar Strömmer.

”En möjlighet vi tittar på”

Kommer det bli en lagändring som gör att barn får eget ombud vid en tvist?

– Jag kan inte svara på det nu. Man kan tänka sig situationer där det kan vara lämpligare att göra på ett annat sätt om man inte vill dra in barnet och göra barnet till en aktiv egen part i en konflikt mellan föräldrarna. Jag har respekt för att det  också finns nyanserade motargument.

Senast i morgon, torsdag, ska den misstänkte pappan åtalas eller omhäktas.

I klippet hör du justitieminister Gunnar Strömmer om kraven på  en lagändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på 8-åring i Luleå

Mer i ämnet