Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya elkraftledningen till Finland kan innebära att elpriserna i Norrbotten blir högre. Det menar Bengt Ekenstierna, rådgivare och analytiker. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Elexperten: Nya kraftledningen kan innebära högre elpriser i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Finland är en av de största importörerna av el i Europa. Nu planeras en ny elkraftledning till Finland som kommer möjliggöra en större marknad – vilket kan innebära högre elpriser i Norrbotten, det menar Bengt Ekenstierna, rådgivare och analytiker.

Behovet av el i Norrbotten och Norrland kommer att öka i och med de stora industrisatsningarna, vilket kan innebära elbrist i framtiden när konkurrensen om el inom Sverige och övriga Europa kommer bli större.

Den nya elkraftledningen från Sverige till Finland kommer möjliggöra en större marknad.

– Om man bygger ledningen så kommer det att finnas en större marknad att avsätta den el som finns i Norrbotten. Med tillgång och efterfrågan kommer naturligtvis priset på den elen att gå upp, säger Bengt Ekenstierna, rådgivare och analytiker.

Kommer exportera lika mycket el som 100 vindkraftverk producerar

Med den nya elkraftledningen kommer man att kunna exportera 3 gånger mer el än den planerade vindkraft parken i Pajala/Käymävaara kan producera.

– Om vindkraftverken skulle producera 8 MW, vilket är stora vindkraftverk, så skulle det innebära att 100 vindkraftverk skulle snurra samtidigt för att fylla upp den ledningen. Men den kan även importera el från Finland om det skulle bli elbrist i Norrland, säger Bengt Ekenstierna, rådgivare och analytiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.