”Hoppar nästan på tå”

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunalråd Anna Kumpula-Kostet (V) har fått förhandsinformation om att investeringsgruppen Abecede lagt ett slutbud på Kaunisvaaragruva. – Jag känner en stor glädje, säger hon.

För fjorton dagar sedan tog gruppen kontakt med konkursförvaltare Hans Andersson och presenterade ett förslag att köpa hela den konkursade Tapuligruvan utanför Kaunisvaara, något som Norrbottens media var först ut med att berätta.

Slutbud lagt

Planen är att gruvverksamheten ska komma igång inom tolv månader eller tidigare än så och enligt uppgifter ska 350 personer i så fall anställas.

Northlandkonkurs

LÄS MER: Gruppövning nära – 350 anställs

– Vi har haft en dialog med parterna och vi har fått förhandsinformation att det har lagts ett slutbud på Kaunisvaaragruvan och jag känner en enorm glädje och framtidstro efter den här signalen. Jag står nästan och hoppar på tå och hoppas att det här ska gå i lås,  säger kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V).

”Alla går och väntar”

Enligt Anna Kumpula–Kostet finns det ingen konflikt mellan en eventuell gruvstart och planerna på en testgruva.

– Nej, inte alls. Det är en win–win–situation. Det går hand i hand. Det är enkelt att avsätta områden i Tapuli för forskningsdelen och ha andra områden för gruvproduktion, säger hon.

Vad vet du mer om slutbudet?

– Att konkursförvaltaren lovat att svara och vi står med dörren öppen om det blir som vi hoppas. Nu tror jag alla går och väntar på vad som blir slutbeskedet.

Tror du att gruvan återöppnas?

Ja, förr eller senare. Och jag tror att det blir förr, säger Anna Kumpula-Kostet, kommunalråd i Pajala (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet