Kerstin Fjellborg anser att kvänerna fått stå tillbaka för samerna i medias rapportering. Hör henne och Stefan Aro från sanningkommissionen i videon. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kerstin i Kaalasjärvi: ”Samerna syns överallt men vi kväner finns inte”

Uppdaterad
Publicerad

Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar har gjort sitt första besök utanför det egentliga Tornedalen. I byn Kaalasjärvi handlade vittnesmålen om en hel kultur som har osynliggjorts.

I Kaalasjärvi två mil väster om Kiruna kallar sig den meänklielitalande befolkningen sig för lantalaiset eller kväner. Den statliga sannings- och försoningskommissionen har till uppdrag att omfatta även dem.

Förnedrades på arbetsstugor

När sanningskommissionen kom på besök för ett så kallat kaffemöte handlade frågorna i väldigt liten grad om historiska övergrepp. Kommissionen har tidigare försökt utreda försök till rasbestämningar genom skallmätningar eller förnedringar på arbetsstugor i Tornedalen.

”Vi kväner finns inte”

Här är frågor som rätten till mark och vatten och annat som berör livet idag mer brännande. Här anser man också att den svenska staten har en stor skuld till den söndring som har skett mellan de två minoriteterna i området – lantalaiset och samerna.

En vanlig åsikt är att lantalaisetkulturen har fått stå tillbaka mot den samiska.

– Samerna syns i tidningar, tv och överallt. Men vi kväner finns inte, säger Kerstin Fjellborg.

Stefan Aro är sannings- och försoningskommissionens sekreterare. I videon berättar han hur kommissionen kan ta sig an dessa frågor.

Kväner

Enligt medeltida källor är kväner ett västfinskt folkslag eller snarare ett förbund av jägare, fiskare och krigare.

Kvänerna företog jakt-, handels- och tributkrävnings- och plundringsexpeditioner till bland annat Lappland och Finnmarken från 800 -tal till 1100 -tal.

Kvänerna var birkarlarnas föregångare och det är även en benämning på dom finnar som bosatt sig i NordNorge sedan 1500 -talet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.