Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef på akut omhändertagande i Malmfälten. Foto: SVT

Kiruna får dispens – öppnar ännu en vårdplats

Publicerad

Kiruna sjukhus har fått dispens av regionledningen att ta in sjuksköterskor för att kunna bemanna upp ytterligare en vårdplats.

Under några veckor hade man endast en akutsjukvårdsplats, men nu öppnar man upp ytterligare en plats. Kiruna är det enda sjukhuset i regionen som beviljats denna typ av dispens efter beslutet att stoppa användandet av inhyrd vårdpersonal. Dispensen har inget bestämt slutdatum, utan gäller tills vidare från och med den 29 oktober.

– Vi jobbar med bolagssköterskor och det är inte så att det är en heltidare som kommer, utan det bygger ju på ett visst antal procent. Det är fortfarande ett svårt och utmanande läge, men det är klart att det blir lättare att bemanna vissa pass i verksamheten, säger Helena Fredriksson-Ågren, verksamhetschef för akut och omhändertagande i Kiruna.

Brist på sjuksköterskor

Det råder brist på sjuksköterskor och i nuläget har man hela elva vakanta platser.

– Eftersom att vi har personalrörlighet har vi ingen kompetensförsörjning av sjuksköterskor i Kiruna och då blir tjänsterna vakanta. Det är dåligt med sjuksköterskor i Kiruna, så när det blir uppsägningar finns det ingen som står på kö.

Vad betyder det att få ha kvar den här platsen?

– Det betyder mycket för patienterna i Kiruna.

– Nu har vi möjlighet att vårda patienterna på Kiruna sjukhus där kompetensen finns, istället för att flytta dem till en annan inrättning eller sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.