Stefan Sydberg (M), ordförande i fritidsutskottet i Kiruna, uppger att det finns en förseningsklausul i avtalet med den franska tillverkaren. Foto: Thommy Johansson/SVT

Kiruna kräver miljonbelopp i skadestånd för försenad skidlift

Uppdaterad
Publicerad

Till helgens skidpremiär startas den nya liften i Luossabacken – men den är två år försenad. Nu kräver Kiruna kommun 1,9 miljoner kronor i skadestånd av lifttillverkaren.

Planen var att en ny stollift skulle vara klar hösten 2018 på skidanläggningen Luossavaara i Kiruna. Men den franska tillverkaren klarade inte av leveranstiden och enligt kommunen finns det en förseningsklausul i avtalet.

– Enligt avtalet kan vi få tillbaka tio procent av kostnaden via skadestånd om liften är försenad och det är den processen vi driver nu, säger Stefan Sydberg (M), ordförande i fritidsutskottet.

Corona sinkade ytterligare

Liften har kostat Kiruna kommun cirka 19 miljoner kronor och förutom att leverantören inte kunnat hålla planen så har även coronasmittan bidragit till förseningen.

Förhoppningen var att skidliften skulle vara igång redan förra vårvintern men då slog samhällssmittan till och försenade den ytterligare.

I klippet hör du mer om vad fritidsutskottets ordförande säger om den försenade liften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.