Hör Stefan Sydberg (M), fritidsutskottets ordförande i Kiruna, om hur skoterkörningen har fungerat och vad invånarna tycker. Foto: SVT

Kiruna vill tillåta mer skotertrafik i bostadsområdena

Uppdaterad
Publicerad

I Kiruna är det tillåtet att köra skoter i vissa bostadsområden och på vissa gator. Nu vill kommunen permanenta försöket och även utöka till att gälla fler områden. Under måndagen ska frågan upp på kommunstyrelsens arbetsutskott.

Det första försöket med snöskoterkörning på gator till skoterleder var under tiden december 2016 till april 2017. Försöket har förlängts i olika omgångar till och med juni 2020. Och nu finns det ett nytt förslag att ytterligare försöksområden införs under 2020-2022 men även att permanenta det nuvarande.

– Vi ställer oss positiva till det, säger Stefan Sydberg (M), fritidsutskottets ordförande i Kiruna kommun.

Under måndagen ska frågan upp på kommunstyrelsens arbetsutskott.

Oklar lagstiftning kring skoterkörningen

Men kritik har framförts och enligt gällande lagstiftning finns det inte stöd för snöskoter på fler gator eller områden.

– Lagstiftningen är oklar. Vi har haft polisen som en remissinstans, polisen ställer sig positiv till både områdena och vägarna på det viset som vi har gått till väga, säger Stefan Sydberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.