Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tillträdande kommunalråd Mats Taaveniku (S) om utmaningarna och känslorna inför EU-toppmötet i Kiruna i mitten av januari. Foto: Hans Sternlund/SVT

EU-höjdarna kommer till Kiruna för stort möte – ”enormt” planeringsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Hela EU-kommissionen med ledamöter från 27 länder, hela Sveriges regering samt det svenska kungaparet kommer till Kiruna i mitten av januari.

– Jag tror att de kommer att bli positivt överraskade, säger tillträdande kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Sverige tar över ordförandeskapet i EU från nyår och en av de första sammankomsterna och en av de största kommer att äga rum i Kiruna den 12-13 januari. Aldrig förr har ett möte med hela EU-kommissionen hållits utanför storstadsregionerna.

– Det kommer att bli spektakulärt på många olika sätt, sa statsminister Ulf Kristersson (M) när han höll presskonferens om det svenska ordförandeskapet tidigare i veckan.

”Otroligt ärofyllt”

Mats Taaveniku (S) kommer att ha tillträtt som ny ordförande i Kirunas kommunstyrelse innan mötet. För hans del blir det ett hedersuppdrag att välkomna det stora sällskapet.

– Det känns ju otroligt ärofyllt, säger han.

Kommer till en helt ny stad

Kommissionärerna kommer att ha överläggningar om EU-angelägenheter under besöket. Tanken är också att de ska få veta mer om omställningen inom gruv- och stålindustrin, om satsningarna på rymden och om det som är det mest påtagliga i Kiruna just nu.

– Det jag tror de kommer att bli mest överraskade över är flytten av våra samhällen. De kommer ju till en ny stad, säger Mats Taaveniku.

I klippet hör du honom berätta om förberedelserna och känslorna inför mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.