Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du ett klipp från SVT:s ”Håll Sverige vid liv”. Utryckningen blir dramatisk då Kirunapersonalen inte får svar på anrop från finsk ambulans. Foto: Ur SVT:s ”Håll Sveriges vid liv”

Se den dramatiska utryckningen i Kiruna – ambulansens vardag skildras i SVT-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s nya serie om den svenska sjukvården har haft premiär. Här får tittarna bland annat följa ambulanssjukvårdarna Emil och Mikael från Kiruna och deras utryckning i vintermörkret. Men när de ska ta över en patient från en finsk ambulans får de ingen kontakt.

Under ett dygn följer 40 kamerateam de som ger och får vård runtom i Sverige. I nära bilder följer vi arbetet som utförs av sköterskor, läkare och annan personal varje vecka, varje dag, varje timme.

Första avsnittet finns nu på SVT Play och här skildras vardagen för specialistsjuksköterskorna Mikael Nilsson och Emil Sandberg vid ambulanssjukvården i Kiruna.

Samverkan havererar – får inget svar

De färdas under hård tidspress över långa avstånd och svåra väderfrhållanden. Tittarna får bland annat följa dem när de kämpar för att hinna fram i tid till en patient som finns nära gränsen mot Finland.

Men de får problem när den finska ambulansen som de ska möta varken dyker upp eller svarar på anrop. Har de missförstått varandra?

I videon ser ni ett kort klipp från programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.