Nu är det klart hur mycket H2 Green Steel ska betala i arrende till Bodens kommun. Foto: SandellSandberg/H2GS

Klart: H2 Green Steel har arrendeavtal med Bodens kommun

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommun och H2 Green Steel har enats om ett arrendeavtal för 266 hektar på Boden Industrial Park. Bolaget ska betala en arrendeavgift på två kronor per kvadratmeter och år.

– Det är ett fullt rimligt avtal i väntan på att vi ska sälja marken, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Avtalet gäller ett år och sträcker sig fram till den 14 Juli 2023.

Det var den 1 juli som mark-och miljödomstolen i Umeå sa ja till att bygga det fossilfria stålverket i Boden. Arrendeavtalet med kommunen innebär att  H2 Green Steel kan påbörja de icke bygglovspliktiga och förberedande mark- och anläggningsarbetena, innan ett slutgiltigt avtal om marköverlåtelse har träffats.

Industriboomen i norr

”Viktigt med högt tempo”

– Det  måste gå undan. Det är viktigt att vi möjliggör ett fortsatt högt tempo i omställningsarbetet. Med arrendeavtalet kan H2 Green Steel realisera sin åtaganden samtidigt som vi också kan fortsätta förhandlingarna om den slutgiltiga marköverlåtelsen” säger Claes Nordmark.

Nu pågår fortsatta förhandlingar mellan Bodens kommun och H2 Green Steel om försäljning av aktuella markområden på Bodens Industrial Park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet