Klart: Kiruna får länskonstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna blir permanent ort för länskonstmuseet i Norrbotten. Det beslutade landstingsfullmäktige under torsdagen.

Tanken om ett länskonstmuseum i Kiruna har diskuterats under lång tid. 2009 startade samarbetsprojektet Konstmuseet i Norr gemensamt mellan Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting och man har inom projektet bedrivit länsövergripande konstverksamhet sedan dess.

– Det här är viktigt för Kirunas del. Att få utveckla och driva konstfrågorna i länet från en permanent plats, vi har jobbat för konsten väldigt länge och jag är väldigt glad att vi äntligen har fått beslut om att det blir verklighet. Det innebär även att vi kan visa konst i det nya stadshuset som byggs, säger Maria Ragnestam, projektledare konst i Norr.

Länskonstmuseum Kiruna

”Utveckla konsten i hela länet”

Norrbottens läns landsting skall svara för 60 procent och Kiruna kommun för 40 procent av finansieringen. Det innebär att landstinget från 2019 ska finansiera 6,6 miljoner kronor och Kiruna kommun 4,4 miljoner kronor per år.

– För länet innebär det att vi kan arbeta med de länsövergripande frågorna och utveckla konsten i hela länet från en fast punkt, berättar Maria Ragnestam, projektledare Konst i Norr

I samband med uppförande av Kirunas nya stadshus Kristallen kommer konstverksamheten att få egna anpassade lokaler och möjlighet till en permanent verksamhet. Invigning planeras till hösten 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länskonstmuseum Kiruna

Mer i ämnet