• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Samarbetet fortsätter mellan partierna som styr Haparanda kommun. På bilden syns Anders Rönnqvist (Sjvp) vice kommunalråd, kommunalrådet Sven Tornberg (C) och Niklas Olsson (M). Foto: SVT

Koalitionen i Haparanda: ”Samarbetet består”

Publicerad

Den styrande alliansen i Haparanda sitter kvar och den akuta politiska krisen är över. Nu ska politikerna jobba fram ett annat arbetssätt som ökar förtroendet hos kommunens chefer.

Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna styr Haparanda sedan valet med 19 av 31 mandat, men under de senaste månaderna har samarbetet gnisslat betänkligt.

Och det handlar främst om att många i kommunhuset upplever sig ha en dålig relation med politiker och upplever sig motarbetade och pressade av dem, enligt en chefsenkät.

”Samarbetet består”

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har också kritiserat koalitionspartnern sjukvårdspartiet för deras agerande. Han menar att politikerna ska peka ut riktlinjer, sätta mål och tillföra medel och inte syssla med kontroll och tillsyn.

Därför fanns det uppgifter inför torsdagskvällens krismöte att sjukvårdspartiet skulle lämna koalitionen och bli vågmästare.

Men så blev det inte.

– Alla fyra partierna i koalitionen sitter kvar och samarbetet består. Det här är inte roligt, men i den mån det varit en kris så har vi klarat av den, säger Sven Tornberg.

Vill återskapa förtroendet

Partierna är också överens att invämta resultatet av den revision som är på gång när det gäller samargbetet mellan politikerna och tjänstemännen.

– Fram till att den granskningen är färdig så kommer vi att jobba för ett arbetssätt som återskapar förtroendet för politiken bland tjänstemännen, säger Sven Tornberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer