Lotta Åman.

Arvidsjaurs kommunalråd om konkursen: ”Stort avbräck för oss”

Publicerad

Nextjet har ansökt om konkurs. Det drabbar Arvidsjaur och Gällivare kommun hårt – eftersom de är beroende av flygtrafiken till och från flygplatserna som bolaget trafikerat.
– Nu blev jag tagen på sängen, säger Lotta Åman, kommunalråd Arvidsjaur.

Flygbolaget Nextjet meddelade tidigare i år att de skulle sluta trafikera flyglinjen mellan Arvidsjaur och Stockholm den sista maj. En ny upphandling pågår – men nu blir flygplatsen utan flygtrafik tidigare än tänkt.

Lotta Åman (S), kommunalråd Arvidsjaur, var ovetande om beslutet innan SVT ringde upp.

– Nu blev jag tagen på sängen. De skulle flyga fram till sista maj och sedan skulle det ske en ny upphandling. Vad ska jag säga?, säger hon.

Du är förvånad?

– Ja, det måste jag säga. Att de begär sig själva i konkurs förvånar mig. Det innebär ett väldigt stort avbräck i flygtrafiken. Personalen på flygplatsen har skött det här bra. Det är flygoperatören som har försatt oss i den här situationen. Nu måste jag ringa flygplatschefen och sammankalla till ett möte.

”Drabbar Gällivare hårt”

Flygbolaget har även fram till i dag trafikerat sträckan mellan Gällivare och Stockholm.

–  Det här drabbar Gällivare hårt. Det är vår enda flyglinje ner till Stockholm och ut i världen. Vi har också ett stort projekt igång i Gällivare, nämligen att flytta Malmberget. Vi har ett stort behov av att man snabbt ska kunna ta sig till Gällivare på ett smidigt sätt. Nu ser vi att det försvåras, säger Lars Alriksson (M), kommunalråd Gällivare.

Han uppger dock att de inte har varit omedvetna om att det funnits risker med flygbolaget.

– Vi har under en lång tid följt Nextjet och under samma tid försökt att bearbeta Trafikverket. Förre Landshövdingen har hjälpt oss att påtala de kvalitetsbrister vi sett. Nextjet har flugit på kommersiella villor. Vi har vid upprepade tillfällen påtalat risken med det och vi tycker att de kunde ställt högre krav och varit hårdare i sina förhandlingar, men det har inte nått framgång. 

Återupprätta flyglinjen snabbt

Alriksson kräver nu att Trafikverket ser till att återupprätta flyglinjen så snabbt som möjligt.

– Det finns en speciell risk för Gällivare. Vi har en trafikplikt men har inte fått subvention för att flyga på sträckan. Det innebär enligt regelverket att det kan ta längre tid än om man kunnat direktupphandla. Det gör att vi kan drabbas av ett längre uppehåll än andra.

– Läget är av en sådan art att man borde upphandla fortare. Det är ett allvarligt läge.

Bekymrad flygplatschef

Flygplatschefen i Gällivare, Michael Gustafsson, är även han bekymrad över att  Nextjet ansökt om konkurs.

– Nextjet är den enda operatören som kör passagertrafik till och från Gällivare. Flygplatsen kommer att tappa intäkter och i värsta fall blir vi utan passagerarflyg i flera månader. Flygplatsen kommer inte att stängas eftersom

 både postflyg och ambulansflyg behöver använda den, säger han.

Trafikverkets första kommentar

Trafikerket har nu att hantera Nextjets konkursansökan.

– Vi sitter just nu med våra jurister och undersöker förutsättningarna för att kunna upphandla ny flygtrafik till de aktuella flygplatserna. Det är egentligen vad jag kan säga i detta nu, säger Håkan Jakobsson, utredare vid Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet