Kommunalrådskrisen i Luleå är över – hon är enda kandidaten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådskrisen för socialdemokraterna i Luleå  är över – Carina Sammeli kommer att ersätta Lenita Ericson.

Hon är den ende kandidaten till ordförandeposten.

Två av Luleås socialdemokratiska kommunalråd har hoppat av under det senaste året – Niklas Nordström och Lenita Ericson – och under måndagskvällen hade partiet en digital hearing om hennes ersättare.

Men bara en kandidat har nominerats och det är den välkände s-politikern Carina Sammeli, som tagit time-out från politiken i ett drygt år.

Klart – i praktiken

Därmed är saken i praktiken klar, även om det återstår en del formella steg.

I nästa vecka ska valberedningen lägga fram ett officiellt förslag, den 7 december utser partiets repskap sin kommunalrådskandidat och den 21 december gör fullmäktige sitt val.

– Jag vill inte ta ut någon seger i förskott. Nomineringstiden är slut och jag är den ende nominerade , men jag ska ju väljas också. Det ser visserligen ut som om jag kommer att få förtroendet och bli vald, men det vet jag först när partiet fattat sitt beslut, säger Carina Sammeli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.