Kommundirektör Mikael Lekfalk, Luleå. Foto: SVT

Kommundirektören tar in personlig mentor – kostnad: 20 000 kronor per dag

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk har anlitat en konsult som ska förbättra hans ledarskap och kostnaden är 30 000 kronor för 1,5 dagar i månaden.- Det kostar pengar att få en bra rådgivare, säger han om avtalet.

Kommundirektörens så kallade mentor kostar alltså 20 000 kronor per dag för de dagar som de träffas varje månad.

”Avtalet gäller beställarens behov av strategisk rådgivning till kommundirektör utifrån ett koncernchefsperspektiv, utveckling av rollen som kommundirektör och strategiskt förflyttnings arbete av större koncerner”

”Viktig utbildning”

Avtalet gäller från juni 2018 till årsskiftet 2019 och kostar skattebetalarna 570 000 kronor plus resor och logi inom Sverige.

Det summan motsvarar driften av nedlagda Karlsviks förskola i nästan ett år och mentorskapet är i dessa spartider ifrågasatt inom organisationen.

Bland annat undrar folk hur en kommunal chef som tjänar drygt 107 000 kronor per månad behöver en mentor för 30 000 kronor i månaden för att utveckla sitt ledarskap.

Och varför Mikael Lekfalk, som leder mångmiljonbesparingarna i kommunen, kostar på sig en sådan extrautgift.

– Det är jag som har tagit det här beslutet och det har inte varit uppe på politikernas bord, men jag står för det. Jag har blivit en bättre kommundirektör efter den här utbildningen och den är viktigt för att vi ska klara av det här uppdraget, säger Mikael Lekfalk.

”Externa ögon”

Han talar om vikten av ”externa ögon” när det gäller Luleå kommuns ekonomiska omställning och att få diskutera olika förslag med konsulten från Uddevalla.

– Ofta är det jag som har en utmaning med mig och så studsar vi och bollar frågan mellan varandra. Det blir en professionell rådgivning, säger Mikael Lekfalk.

Men det är dyrt?

– Ja, det kostar pengar med professionell rådgivning, absolut.

Kan du förstå att avtalet lett till reaktioner?

– Ja, det kan jag förstå, men det handlar om att ta oss framåt och jag tycker att det här är är viktigt för vår utveckling och då är det inte så mycket pengar det handlar om. 

Är det rätt att satsa på ett konsultavtal för ditt ledarskap när kommunen ska spara så mycket?

– Jag förstår att kan kan tycka att det är jobbigt när skolor försvinner eller när vi gör andra effektiviseringar, men det här handlar om hur vi ska utveckla kommunkoncernen som helhet, säger Mikael Lekfalk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.