Kirunapolitiker oense om hur mycket Kiruna ska bidra med Foto: SVT

Kommuner i bråk om betalningen till gymnasiesamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Det skaver i gymnasiesamarbetet mellan de fyra nordligaste kommunerna i Norrbotten. Det handlar inte bara om att den nya kommunledningen i Kiruna överväger att lämna samarbetet. Kommunerna är också oense om hur mycket var och en betalar.

Samarbetet mellan Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks innebär att gymnasieelever kan välja fritt bland programmen i samverkansområdet utan att det kostar hemkommunen något extra, utöver det som varje kommun redan betalar till den gemensamma kassan vill säga.

Men sedan samarbetet inleddes har Kiruna fått fler gymnasieelever i förhållande till de andra kommunerna. Och då anser de andra kommunerna att Kiruna ska betala mer.

Men den nya majoriteten i Kiruna beslutade under måndagen att trots allt förorda den gamla betalningsfördelningen.

Enligt överenskommelsen i Lapplands gymnasium måste alla kommuner vara överens för att en förändring ska genomföras, annars gäller det tidigare sagda. På så vis kan Kiruna trumfa igenom att den gamla ordningen ska råda.

-  Vi är den största kommunen med de flesta eleverna och de största stordriftsfördelarna. Det vill vi kunna räkna hem till våra skattebetalare. Annars hade Kiruna kommun fått betala 4,7 miljoner mer och det är vi inte beredd att göra, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Men partierna var inte överens och några tyckte att dagens fördelning inte är rättvis

Inte rättvist

– Eftersom Kirunas andel gymnasieelever har ökat är det rimligt att vi betalar mer, säger exempelvis Roger Suup (S).

Pajala ser sig som den stora förloraren, och där är partierna inbördes överens om att föreslå en förändring.

– För oss handlar det om ungefär fyra miljoner som vi betalar för mycket. Det är en procent av vå totala omsättning, säger tillträdande kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Gällivare anser sig också betala för mycket, men där antog kommunfullmäktige i går den rådande fördelningen, men bara i väntan på en ny mer omfattande utredning

– I väntan på de sakerna som är osäkra så går vi på den gamla fördelningsnyckeln och att man jobbar fram en mer rättvis, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S).

För Jokkmokks del är det ingen stor förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.