En präst i Norrbotten fråntas vigselrätt efter att ha kränkt konfirmander Foto: David Goldman/AP/TT

Konfirmationspräst avkragas: ”Det är den starkaste påföljden”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå stifts domkapitel fråntar en konfirmationspräst rätten att utöva vigningstjänsten för att hen brustit i lojalitet mot kyrkan.

– Det är den starkaste påföljd som vi kan besluta om, säger biskop Åsa Nyström.

Det var i somras som konfirmandlägret ägde rum och den ansvarige prästen hotade med djävulen och helvetet och menade att homosexualitet kom in i världen med ondskan.

”Jag älskar syndarna, men inte synden” ska hen ha sagt.

Ett ”homofobläger”

Många av konfirmanderna reagerade starkt över det de upplevde som ett ”homofobläger” och tio föräldrar anmälde prästen till domkapitlet i Luleå stift.

Efter det har kyrkan utrett frågan och även intervjuat alla inblandade.

”Homosexualitet är inte rätt. Det har med hela skapelsens trasighet och syndafallet att göra.” svarade konfirmandprästen i sitt yttrande till domkapitlet.

”Bröt sina prästlöften”

Och nu har domkapitlet fattat sitt beslut i den känsliga frågan.

Prästen förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst för att hen brutit mot sina vigningslöften.

– Att frånta en präst rätten att utöva vigningstjänsten är den starkaste påföljden som domkapitlet kan besluta om, säger biskop Åsa Nyström.

Domkapitlets beslut var enigt och ledamöterna slår fast att prästen vid upprepade tillfällen i samband med sin konfirmationsundervisning uttryckt ett starkt ifrågasättande av homosexualitet.

– Genom att enbart framföra sina egna åsikter och inte redogöra för svenska kyrkans hållning i dessa frågor har prästen brustit i sin lojalitet till svenska kyrkan. Prästen har därigenom brutit de löften som gavs vid prästvigningen, säger Åsa Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.