Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sandra Tigerlund med en av de många hundar som hon försöker rädda från avlivning. Hon representerar föreningen Hundar Utan Hem och har kört 130 mil mellan Växjö och Luleå, för att försöka hjälpa hundarna. Foto: SVT

Körde 130 mil – för att rädda omhändertagna hundar

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sen omhändertogs 44 hundar av Länsstyrelsen i Norrbotten. Ett 30-tal av dem är kvar, men tack vare långväga hundräddare kommer nu några fler av de att få en chans till ett nytt hem.

Det är livat i hundgårdarna när Sandra Tigerlund och Marie Björklund från Hundar Utan Hem är på plats i Luleå för att träffa de hundar som länsstyrelsen omhändertog för en månad sedan. De  har rest långt för hundarnas skulle  – en resa på drygt 130 mil enkel väg.

Slippa avlivning

– Vi försöker hjälpa till med länsstyrelsens fall så vi har under det senaste dygnet åkt åkt 130 mil från Växjö för att komma och utvärdera dem och se om vi kan hjälpa till med några. Vi vill ju försöka rädda så många som möjligt så att de inte behöver avlivas, säger Sandra Tigerlund.

Beredda rycka ut dygnet runt

Det var snabba ryck när det bestämdes att de skulle åka upp till Luleå. På några timmar togs beslutet och innan färden startade hade Sandra Tigerlund byggt nya hundgårdar för att göra plats för fler hundar. Men att åka långt för att rädda hundar är inget som de två är främmande för då de hjälper både svenska och irländska hundar.

– Det är dygnet runt, man får alltid stå lite på jour när det händer saker och vi försöker alltid så gott det går, säger Sandra Tigerlind.

Rädda så många som möjligt

Det var i mitten av juni som de 44 hundarna av typen alaskan husky omhändertogs av länsstyrelsen. Hittills har ett tiotal av de 44 hundarna sålts och nu får alltså några fler av de en chans till ett nytt liv.

– Vi hoppas få med oss så många som möjligt, men vi måste mäta hundarna så att de passar i våra burar så att vi kör med dem på ett bra sätt. Vi ska utvärdera hundarna och se om de kan flytta med oss till olika jourhem eller till egna hem, säger Sandra Tigerlind.

Trots insatsen kommer det finnas många hundar kvar som fortfarande söker hem.

– Vi kommer tyvärr inte att kunna rädda alla men vi ska göra så gott vi kan. Privatpersoner som är intresserade av att adoptera en hund kan höra av sig till länsstyrelsen, säger Marie Björklund.

Hundar Utan Hem

Visa

Hundar Utan Hem är en ideell förening som bildades 2005. Hundar Utan Hem arbetar för att rädda och omplacera avlivningshotade hundar från Sverige och Irland. Föreningen omplacerar drygt 1 000 hundar per år.

Källa: från föreningen Hundar Utan Hem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer