Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Taaveniku (S) berättar om de årliga kostnaderna som nu kommer drabba Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kostnaden för skandalbadhuset i Kiruna kan bli upp till 30 miljoner – varje år

Publicerad

Det rekorddyra badhuset som håller på att byggas i Kiruna kan komma att kosta skattebetalarna i Kiruna 20-30 miljoner kronor varje år under överskådlig tid.

Prognosen för badhuset är uppe i 864 miljoner kronor. Även om kommunledningen hoppas kunna sänka den siffran innan allt står klart så blir det en hård smäll för kommunen.

Ekonomichefen Tobias Sipuri presenterade de bistra siffrorna för kommunpolitikerna under måndagen.

Kostnadsökningen kommer att bli mellan 20,8 miljoner och 31,3 miljoner per år beroende på om man ska räkna med en avskrivning på fastigheten över 30 år eller inte. Avskrivningen beräknas bli 10,5 miljoner om året.

Därför skenar kostnaden

Beräkningarna bygger på att Kiruna kommun måste låna 314 miljoner för investeringen. Det ger en årlig räntekostnad (med en räntesats på 3,15 procent) på 9,9 miljoner kronor samt en amorteringsutbetalning på 6,3 miljoner över 50 år.

Kostnadsökningen för ett till ytan dubbelt så stort badhus samt med en ökad personalstyrka från åtta till 23 personer kostar 4,6 miljoner kronor mer om året.

I klippet kommenterar Mats Taaveniku (S) hur kommunen ska hantera kostnadsökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet