Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns misstankar om att en byggentreprenör har fuskat med redovisning av arbetstider under bygget av Kiruna nya badhus. I klippet hör du Johan Bergstad, kommundirektör i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Misstänkt fusk med arbetstider vid bygget av Kiruna badhus

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun har upptäckt flera fall av misstänkt fusk med redovisning av arbetstid när det gäller det rekorddyra badhuset. Enskilda entreprenörer har endast loggat mellan 2 till 15 procent av den fakturerade arbetstiden.

SVT Norrbotten har de senaste veckorna rapporterat om de skenande kostnaderna för badhusbygget i Kiruna. Den ursprungliga kostnaden på 350 miljoner kronor är nu uppe i 800 miljoner kronor efter flera tillägg till budgeten.

Nu visar en skrivelse från kommunen att generalkonsulten, We group, upptäckt stora avvikelser mellan dokumenterad arbetstid och den arbetstid som fakturerats.

Badhusbygget i Kiruna

Loggat 23 procent av arbetstiden

Till exempel har underentreprenörer till Peab endast loggat 23 procent av den arbetstid de fakturerat. För vissa enskilda företag har endast mellan 2 till 15 procent av arbetstiden loggats i den elektroniska personalliggaren som använts.

– Vi har vid flera tillfällen påtalat för både kommunen och WeGroup, som är samordnare i det här projektet, att det finns brister i rutinerna för in- och utloggning.  Vi vet att andra leverantörer också haft synpunkter. Vi har klargjort att det behövs ett mer robust system för säkrare kontroll vid inpassering, säger Peabs regionchef Susanne Hallberg och fortsätter:

– Vi kommer även kontrollera om det föreligger något fel i själva systemet med den befintliga personalliggaren. Samt be kommunen om tillåtelse att komma åt befintligt system för att bilda oss en uppfattning om bristerna.

Enligt Kiruna kommun är det orimligt att arbete utförts på annan plats än just där badhuset byggs. Fakturaunderlagen visar också på tydliga indikationer på att dygnsvila och veckovila åsidosats för enskilda personer.

Kommunen har nu tagit vidare uppgifterna till Arbetsmiljöverket och Skatteverket för att få ytterligare information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet