Elden som startade på ett transportband i Polarbröds bageri spred sig snabbt till taket. Foto: Räddningstjänsten Piteå- Älvsbyn

Polarbröds fabrik förstörd i brand: ”Det värsta är över”

Uppdaterad
Publicerad

Polarbröds fabrik i Älvsbyn är totalförstörd efter en kraftig brand som startade på söndagskvällen. Explosionsrisken och risken för läckage av ammoniak bedöms nu vara över, men på grund av brandröken uppmanas personer i området fortfarande att stanna inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Larmet kom vid halvelvatiden på söndagskvällen. Elden spred sig och tidigt på måndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att byggnaden inte gick att rädda.

Samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort kommer att hålla stängt under måndagen på grund av branden. Polisen ha även upprättat en avspärrning på drygt en kilometer från brandplatsen. Trafikverket h

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Risk för utsläpp av ammoniakgas

Strax efter klockan 03.00 utfärdade räddningstjänsten ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, där de uppmanade alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Anledningen är en risk för utsläpp av ammoniakgas, vilket kan orsaka andningsbesvär.

– De har en kylanläggning och fryshus som drivs med ammoniak och anläggningen är i riskzonen, säger Daniel Granberg.

”Explosionsrisken är inte så jättestor”

Klockan 11:00 på måndagsförmiddagen uppgav nattens insatsledare, Mats Karlsson, att risken för att de fyra tankarna med ammoniak, på runt åtta till nio ton, ska förstöras är mycket mindre än tidigare.

– Explosionsrisken är inte så jättestor. Det är mer gasen i sig om det kommer stora mängder på kort tid kan det bli farligt.

Han fortsätter:

– Det värsta är över.

Släckningsarbetet väntas pågå under en lång tid. Foto: Räddningstjänsten Piteå- Älvsbyn

Brödklump fattade eld

Det är ett transportband i bageriet som fattat eld efter att en degklump börjat brinna i en ugn. Branden spreds sedan till ett transportband och kort därefter fattade taket eld.

Polarbröd: ”Stor tragedi”

NSD skriver att Polarbröd, som är Älvsbyns största privata arbetsgivare, investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje som var tänkt att invigas under måndagen.

– Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada, säger företagets vd Anders E Johansson i ett pressmeddelande.

Vågade ej gå in i huset

När SVT Nyheter Norrbotten når nattens insatsledare Mats Karlsson är han på väg hem för att duscha och sova.

Hur har natten varit?

– Den har varit jättejobbig. Vi har försökt att jaga branden och försökt få stopp på den. Men vi har inte tordas gå in i huset utan har fått spola vatten utanpå huset, säger insatsledaren Mats Karlsson.

Nya byggnaden i brand

Strax innan klockan 14.00 började en ny byggnad att brinna. Det är det allra nyaste huset som Polarbröd skulle inviga idag måndag och som företaget satsat 150 miljoner på. Enligt insatsledaren Hans-Erik Pekula finns det en överhängande explosionsrisk då tusentals liter matolja förvaras i byggnaden.

– Det beter sig ungefär som diesel.

Men avspärrningarna på 250 meter från platsen kommer dock inte att ändras då huset står mot skogen och inte samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet