Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Juristen Julia Sandgren, i mitten till vänster, hjälpte familjen Nilsson i deras kamp mot Bodens kommun gällande rätt assistanstimmar. Foto: Team Juridik/Privat

Allt fler tvingas ta hjälp av jurister för att få assistans beviljad – så vann familjen i Boden

Publicerad

Bodens kommun nekade familjen Nilsson tillräcklig assistanshjälp till sonen Oskar – flera gånger. Då klev assistansbolaget som redan arbetade med sonen in och betalade juristhjälp. Och familjen vann i förvaltningsrätten.

Först efter att en juristfirma i södra Sverige gick in och stöttade familjen med juridiska råd så fick multisjuka Oskar Nilsson, 14, rätt till tillräckliga assistanstimmar.

Lösningen? Hur familjen formulerade överklagan.

– Vi fick ta hjälp utifrån och först då fick Oskar det han hade rätt till, berättar mamman Carola Nilsson.

Allt fler svenskar behöver juristhjälp

Allt fler svenskar med behov av personlig assistans behöver juristhjälp för att få det stöd de har rätt till. Det menar Stockholmsbaserade firman Team juridik som specialiserat sig på just LSS-ärenden.

– Vi ser en trend att det blir svårare och svårare att beviljas assistans. Därför söker sig många till oss för att få den juridiska hjälp som behövs i en sådan process, säger Elinor Öhrling vid Team juridik.

I videon berättar Elinor Öhrling varför allt fler måste ta hjälp av jurister för att få den personlig assistans man har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer