Naturvårdsverket kräver skärpning av utsläpp från LKAB:s planerade gruva i Leveäniemi. Foto: SVT

Kräver skärpning av gruvans utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill skärpa de tillåtna utsläppen till vatten från den planerade gruvan i Leveäniemi i Svappavaara. Det skriver myndigheten i ett yttrande till Mark- och miljööverdomstolen.

I ett yttrande till mark- och miljööverdomstolen för järngruvan i Leveäniemi utanför Svappavaara framhåller Naturvårdsverket att tvingande EU-regler gör att de tillåtna utsläppen till vatten av bland annat koppar, zink och fosfor måste skärpas.

Enligt Naturvårdsverket kommer utsläppen av processvatten från gruvan att tredubblas, vilket innebär att också föroreningarna till ytvattnet kommer att öka. Myndigheten menar att LKAB inte presenterat några skyddsåtgärder för att minska utsläppen från verksamheten.

Mark- och miljödomstolen har i tillståndet ”valt att sätta frågan om bästa möjliga teknik, rening och utsläpp till vatten på prövotid” vilket Naturvårdsverket inte tycker räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet