LKAB tvekar om Mertainengruvan

Uppdaterad
Publicerad

De låga malmpriserna och de höga transportkostnaderna gör att LKAB tvekar att öppna gruvan i Mertainen i Svappavaarafälten.

Förberedelserna i Mertainen har pågått sedan miljötillståndet blev klart sommaren 2014. Men sedan dess har det hänt mycket med världsmarknadspriset på järnmalm som nu ligger på en tredjedel av toppnoteringarna för ett par år sedan.

En kostnad som tynger Mertainenprojektet är lastbilstransporterna på dryga milen till förädlingsverken i Svappavaara.

Leveäniemigruvan

Samstämmiga uppgifter gör nu gällande för SVT att LKAB inte kommer att starta produktionen som planerat, eller i vart fall ställer sig högst tvekande inför beslutet.

Däremot fortsätter brytningen i Gruvberget medan Leveäniemi står inför en snar produktionsstart. De tre gruvorna i Svappavaara skulle sammantaget sysselsätta 500 personer.

Kommunikationsdirektören Frank Hojem varken bekräftar eller dementerar SVT:s uppgifter och kan inte säga när produktionen i Mertainen kommer igång.

– LKAB beslutar alltid om nästa års produktion under hösten och det är en process som vi påbörjar nu och som ska pågå fram till årsskiftet. Det gäller för alla gruvor, både befintliga och de nya dagbrottsgruvorna. Men i och med att vi fullföljer investeringen så möjliggör vi för produktionsstart under 2016, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet