LKAB får öppna tredje Svappavaaragruvan

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 30 års träda är snart över. LKAB har fått tillstånd av mark- och miljödomstolen att återöppna järnmalmsgruvan Leveäniemi i Svappavaara.

Leveäniemi är den tredje gruvan som LKAB ska öppna i Svappavaarafälten. Sedan 2010 är Gruvberget i gång och senare i år öppnar Mertainen. Dagens dom i mark- och miljödomstolen innebär att LKAB kan starta brytningen omedelbart om man så önskar. Det följer med ett så kallat verkställighetsförordnande som gör att LKAB inte måste vänta tills domen vinner laga kraft.

– Vi är glada och lättade över dagens besked. Nu har vi alla tillstånd på plats för våra tre nya gruvor. Att vi kan växa stärker vår konkurrenskraft och gör att vi bättre klarar av förändringar i efterfrågan. Det gör LKAB till ett större och starkare bolag, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB i ett pressmeddelande.

Leveäniemigruvan

Tömts på vatten

På ett sätt är Leveäniemi den första gruvan i Svappavaara, i alla fall i modern tid. Här pågick brytning i dagbrott från 1964 fram till 1983 då driften lades ned och dagbrottet på naturlig väg fylldes med vatten. Det har tagit över ett år att tömma gruvan på vatten.

I Leveäniemi får LKAB bryta höst 15 miljoner ton malm per år och brytningen förväntas enligt gruvbolaget nuvarande beräkningar att pågå under cirka tio år.

200 arbetstillfällen

Produktionen beräknas starta under andra kvartalet 2016 och när verksamheten nått full produktion inom tre år förväntas den sysselsätta omkring 200 personer.

Natura 2000-tillstånd

Mark- och miljödomstolen har prövat utsläpp till Torneälven via bäcken Liukattijoki och sjön Luongasjärvi, men även av buller och damning för boende i Svappavaara. För utsläpp till vattnen i området krävdes ett så kallat Natura 2000-tillstånd, vilket domstolen beviljade.

Naturvårdsverket hade motsatt sig tillståndet eftersom att man ansåg att LKAB inte använde sig av bästa möjliga reningsteknik. Detta tillbakavisases av LKAB i domstolsförhandlingarna.

Pengar för återställning

LKAB åläggs i domen att ställa en säkerhet med totalt 118 miljoner kronor för kostnaderna för efter-behandling och andra återställningsarbeten när gruvan en dag stängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leveäniemigruvan

Mer i ämnet