Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleåkrögaren Fredrik Sidevärn har betalat ut 1,7 miljoner till permitterade anställda – väntar fortfarande på stödet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Luleåkrögare har betalat ut 1,7 miljoner till permitterade anställda – väntar fortfarande på stödet

Uppdaterad
Publicerad

En utdragen rättsprocess och långa handläggningstider gör att företagare nu väntar på pengar för permitteringsstöd. Luleåkrögaren Fredrik Sidevärn ligger ute med 1,7 miljoner kronor.

I Norrbotten har över 500 miljoner kronor betalats ut i permitteringsstöd och företagare vittnar om att Tillväxtverket var snabba att betala ut stödet i början, men berättar om en helt annan situation nu.

”Regler ändras i efterskott”

– Vi har vare sig hört ett sett några pengar sedan april förra året. Nu har vi permitterat vår personal fullt ut, 60 procent, från november till maj, säger krögaren Fredrik Sidevärn i Luleå.

Bakom flera ansökningar som nu ligger i juridisk långbänk ligger en tvist om vilken referensmånad Tillväxtverket ska kolla på för personalutgifter. Ett fall som liknar Fredrik Sidevärns har avgjorts i Högsta förvaltningsrätten som konstaterade att Tillväxtverket gjort fel.

När regeringen meddelade att det skulle införas korttidsstöd andades företagare ut, men Luleåkrögaren är besviken på hur regler har ändrats i efterhand.

– Man lägger ju till regler i tillämpningen i efterskott när man redan permitterat två, tre månader.

LÄS MER: Företagarna starkt kritiskt till permitteringsstödet: ”Många hade sagt upp i stället” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer