Ur SVT-serien Midnattsol

Kväner kräver ursäkt av SVT

Uppdaterad
Publicerad

Kvänernas ordförande i Norden kräver nu att SVT ber folkgruppen om ursäkt för skildringen av dem i tv-serien ”Midnattsol.”

Ett flertal personer har reagerat på hur minoriteter porträtteras i SVTs nya thrillerserie ”Midnattssol”. Efter senaste avsnittet av dramaserien är många av minoritetsbefolkningen kvänerna upprörda och ledsna över att SVT skildrar dem som kriminella och farliga.

– Det är många äldre människor som har hört av sig till mig och känner sig ledsna och besvikna på hur Sveriges Television smutskastar kväner, säger Göran Johansson, ordförande för Kvänernas Förbund i Norden.

Läs också: Han startade het debatt om Midnattssol

”Hålla sig till fakta”

Han säger även att även om det är en på hittad berättelse så måste man hålla sig till viss fakta. Och nu vill Göran Johansson att Sveriges Television ber kvärnerna om ursäkt.

Det är ju ändå film, har du ingen förståelse att det är fiktion?

– Nä, jag har inte det. Även om det är film får man inte hoppa på en hel folkgrupp. Folk söderut och i andra länder kommer uppfatta kväner som tjuvar och gangsters, säger Göran Johansson, ordförande för Kvänernas Förbund i Norden.

Läs också: ”SVT borde visa mer respekt”

SVT Nyheter Norrbotten har försökt få en kommentar från SVT:s projektledare och ledning men ingen har ställt upp på en intervju.

I en tidigare intervju har projektledaren för SVT Drama, Marcos Hellberg, bemött kritiken:

– Jag har svårt att förstå hur man kan uppleva att upphovsmännen skulle använda sig av någon speciell typ av härskarteknik. Vi vill varken härska eller söndra eller försvaga några grupper. Tvärtom, säger Marcos Hellberg.

– Vi vill berätta en spännande historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet