Arkivbild. Foto: SVT

Kvinna fördes till sjukhus med ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna föll cirka fem meter i gruvan i Svappavaara i Kiruna kommun på fredagsförmiddagen. Kvinnan vårdades först på Gällivare sjukhus intensivvårdsavdelning för livshotande skador. Hon fördes senare till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Vid 10.30-tiden på fredag förmiddag larmades SOS om en allvarlig olycka i Kulsinterverket i Svappavaara. Det var en anställd hos en av LKAB:s entreprenörer som råkat ut för en fallolycka.

Medarbetaren utförde förberedande arbete på en travers på rullplan när en gallerdurk i servicebryggan släppte. Medarbetaren föll till rullhuset där hon landade på ett transportband.

Dödsolyckan i Svappavaa

– Hennes kollega larmade omedelbart SOS och första hjälpen har genomförts. Ambulans och helikopter har varit på plats och personen är nu förd till sjukhus, skadeläget är än så länge oklart, säger Per Juntti, kommunikatör hos LKAB.

Olycksplatsen spärrades av och vid 15:00-tiden var polisen fortfarande kvar på platsen för att dokumentera vad som hänt och skriva en anmälan om arbetsplatsolycka.

Kvinnan fördes till Gällivare sjukhus med ambulanshelikopter och senare under fredagen transporteras hon till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet