Därför sätter kylan stopp för Luleå elbussar Foto: SVT

Kylan stoppade Luleås elbussar förra vintern

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Luleås elbussar står stilla sen i fredags – anledning är den senaste tidens kyla. En av bussarna har satts i trafik igen efter att problemet åtgärdats.

I fredags konstaterade Luleå Lokaltrafiks (LLT) produktionschef Torbjörn Niemi att deras fyra eldrivna bussar hade för låg temperatur. Bussarna togs ur trafik och leverantören har under måndagen jobbat med en av bussarna för att åtgärda problemet.

– De har uppdaterad programvara och liknande, säger Torbjörn Niemi.

– Vi har fått ut en buss i trafik nu på morgonen och vi har pratat flera gånger med föraren. Han säger att det är som dag och natt, säger Torbjörn Niemi, produktionschef.

”Klimatsystemet i bussarna är komplext”

Anledningen till problemet är de senaste dagarnas kyla, något som Torbjörn Niemi trots allt menar är positivt.

– Klimatsystemet i bussarna är komplext och på grund av vinterns milda temperaturer har vi inte haft möjlighet att reglera in bussarnas system för kyla. Nu får vi den möjligheten.

Om allt fungerar som det ska med den bussen som leverantören jobbat med ska samma åtgärder göras på de övriga tre bussarna och sedan sätts de åter i trafik.

Så sent som den 2 januari rapporterade SVT att LLT:s elbussar stod stilla. Då var det efter ett larm från leverantören som hittat ett fel som påverkar styrningen i en annan buss som tillverkats i samma serie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer