Peter Barsk. Foto: SVT

Lägenhetsförsäljningarna läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone två lägenheter i Brf Karlavagnen ligger ute på försäljning. Men mäklaren lägger nu båda försäljningarna på is.

Utropspriset för de två tvårumslägenheterna är 650 000 respektive 645 000 kronor, vilket är i linje med vad andra centralt belägna bostadsrätter betingar i Kiruna.

I det här fallet är föreningens ekonomi i högsta grad ifrågasatt.

Peter Barsk vid Svensk fastighetsförmedling kan inte svara på huruvida det är möjligt att sälja lägenheter i en förening som är försatt i rekonstrunstruktion. Under alla omständigheter har de fört resonemang med säljaren om att lägga försäljningen på is.

–Det är inte varje vecka som vi stöter på något sånt här. Jag har aldrig varit med om ett liknande läge under mina 30 år som mäklare, säger han.

”Säljarens skyldighet”

Hur medvetna är då den vanlige bostadsrättsköparen om vikten av att undersöka föreningens ekonomi? Enligt Peter Barsk råder det högst olika medvetandegrad på den punkten.

–Vi mailar ut årsredovisningarna som en del av faktaunderlaget. Många är intresserade av att ta del av dem, men inte alla.

Vilken skyldighet har ni att informera om föreningens status?

–Det är säljarens skyldighet att informera oss om kommande avgiftshöjningar och liknande, som vi för vidare till köparen. Men årsredovisningarna får de själv sätta sig ner och läsa. Men som sagt, det här läget som har uppstått nu är väldigt ovanligt och vi har inte haft några sådana fall tidigare, säger Peter Barsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.