Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stig Gabrielsson och Anneli Nyman om surfplattan som ska minska resandet inom hemtjänsten i Norrbotten. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Lättanvänd surfplatta ska minska resorna för hemtjänsten i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Norrbotten utvecklar just nu en lättanvänd surfplatta tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet. Tanken är att den ska motverka äldres digitalt utanförskap – men även minska resor inom äldrevården.

– Bara i Luleå gör vi 87 600 tillsynsbesök hos de äldre, det här kan vara ett sätt att minska transporterna, säger Stig Gabrielsson, projektledare och it-utvecklare på Luleå kommun.

Det är Luleå, Kalix och Arvidsjaurs kommun som tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU, och Atea utvecklar surfplattan med finansiering från EU:s regionsutvecklingsfond och Region Norrbotten.

Tanken är att den ska vara så lättanvänd att även de med ingen erfarenhet av digital teknik kan använda den. Men den kommer även att kunna anpassas efter individens behov.

Resultatet redovisas i höst

Anneli Nyman, biträdande professor vid LTU, är forskningsansvarig i projektet. Hon forskar kring hur digitala produkter kan förbättra ensamma äldres sociala delaktighet.

– Många äldre är digitalt exkluderade och upplever att de inte kan följa med i den digitala utvecklingen, säger Anneli Nyman.

I sommar kommer surfplattan att delas ut till äldre som ingår i en testgrupp. Sen är tanken resultatet ska redovisas innan årskiftet.

Ska minska resor i äldrevården

För kommunernas del är förhoppningen att surfplattan ska kunna användas i äldrevården och minska transporter. Enligt Stig Gabrielsson, projektledare och it-utvecklare på Luleå kommun, görs det bara i Luleå 87 600 tillsynsbesök inom äldrevården.

– Istället för ett tillsynsbesök där någon bara tittar in och ställer en fråga skulle man kunna erbjuda kvalitetssamtal, säger Stig Gabrielsson.

Kommer säljas vidare

Tanken är att surfplattan ska säljas vidare när den är färdigutvecklad. Flera andra kommuner har redan hört av sig och är intresserade av att köpa tekniken – men det arbetet kommer Stig Gabrielsson lämna över till andra.

– Kommunen ska inte sälja den vidare. Det ska göras av en marknadsspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.